Då bör du vända dig till ett sjukhus

De flesta som besöker ett sjukhus har oftast fått en remiss från sin husläkare på sin husläkarmottagning/vårdcentral. På sjukhus jobbar många specialiserade läkare som just din allmänläkare har skickat dig till. Ibland kan du även behöva besöka ett sjukhus utan remiss – vid exempelvis väldigt akuta fall.


Sjukhus

Akutmottagning när besväret är akut

Om du har akuta besvär som inte kan vänta ska du besöka en akutmottagning på det sjukhus som ligger närmast dig. Om besvären är livshotande ska du ringa larmcentralen på 112 för ambulans in till sjukhuset.

När du ska föda barn

Några veckor innan förlossningen bestämmer du och din partner vilket sjukhus som ni vill föda ert barn på. Många förlossningsavdelningar erbjuder även de blivande föräldrarna att besöka avdelningen för att få en visning av hur det ser ut.

När det sedan är dags och värkarna kommer med 3-5 minuters mellanrum ringer ni till det sjukhus ni ska föda på för att höra om det finns plats och om ni kan komma in. I vissa fall är förlossningsavdelningen full och då får ni vända er till ett annat sjukhus i samma område.

Vårdcentral – besvär som inte är akuta

De flesta besvär brukar inte behöva akut vård. De flesta akutmottagningar är tyvärr överbelamrade på grund av att många inte vet var de ska vända sig vid olika besvär. I de flesta fall räcker det med att du går till din husläkare.

Alla husläkarmottagningar är öppet på vardagar under vanliga kontorstider. Har din vårdcentral stängt kan du behöva vänta till nästa morgon. Är du osäker på om ditt besvär är akut eller inte ska du först ringa till sjukvårdsrådgivningen för konsultation med professionell personal.

Många vårdcentraler har dock jourtider. Dessutom finns det närakut som man kan vända sig till om problemet inte akut kräver sjukhusvård.

Icke akuta besvär på helgen

Om du inte har ett akut besvär men din vårdcentral är stängd kan det finnas jourmottagningar i ditt område. Antingen besöker du en sådan eller så väntar du till nästa vardagsmorgon.

Remiss till ett sjukhus

Efter att du har besökt din vårdcentral kan du få en remiss till ett sjukhus från en läkare. Detta om läkaren bedömer att du behöver specialiserad  hjälp för just ditt problem. har du exempelvis problem med dina öron så får du en remiss till en öra-näsa-hals-läkare på ett sjukhus.

Om du inte vet vart du ska vända dig

Är du osäker på vart du ska vända dig för rätt vård så ska du ringa till sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller 08-320 100 så hjälper de dig att komma rätt.

Kostnader på sjukhus

Kostnaderna skiljer sig mellan olika län. Men generellt kostar ett besök hos en allmänläkare ungefär 150-200 kronor och ett besök hos en specialistläkare ungefär 200-350 kronor. Efter att du har betalat 1100 kronor för sjukvård under ett år får du resterande besök gratis. Detta kallas för högkostnadsskydd och innebär att du aldrig ska behöva betala mer än 1100 för sjukvård i Sverige per år.

I de flesta län är sjukvård gratis för de som är under 20 år. I Stockholm och Skåne är sjukvård gratis för de som är under 18 år.